Butterick’s första butik i Sverige slog upp portarna på Drottninggatan redan 1903. Men historien börjar tidigare än så!

Image

När frihetskämpen Giuseppe Garibaldi enade Italien under 1860-talet startade han en trendvåg utan dess like! Varje unge ville ha en likadan röd skjorta som sin hjälte. Skräddarna arbetade dygnet runt och priserna var höga –  det var bara de mest bemedlade familjerna som kunde köpa en Garibaldikostym.

Ellen Butterick i New Jersey såg sin man, skräddaren Ebenezer, kämpa för att hinna med alla beställningar. Då kom hon på idén som kom att revolutionera modebranchen för evigt! Om man tryckte mönster på billigt papper, så kunde vem som helst sy sin egen dräkt efter det. Sagt och gjort! Modemönster för alla ritades och flera butiker öppnade runt om i världen. Affärerna blomstrade under många år, och Butterick’s Pattern Inc. är än idag ett ledande företag i branschen.

Under första världskriget svalnade intresset för elegant mode. Sigrid Shou, som drev butiken i Stockholm, anpassade därför utbudet efter omständigheterna och sortimentet blev mer inriktat på praktiska vardagsföremål och smarta lösningar. Vad sägs tillexempel om ”Asbest-sulor”, ”Pappersvästar” eller ”Kattskinn mot gikt”?

Efter första världskriget kom ”det glada 20-talet” och festen var tillbaka! Genom åren har man på Butterick’s kunnat handla allt från tillskärningsmönster, modeartiklar, maskeradkostymer,  husgeråd, lampskärmar och dockmöbler.

Idag är företaget specialiserat på ”allt som gör festen roligare”. Butterick’s i Sverige och Danmark är ett familjeföretag som i flera generationer skänkt glädje och nytta till sina kunder. Idag finns butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Halmstad, Köpenhamn och Helsingfors. Och på webben förstås! I det vackra jugendhuset på Drottninggatan i Stockholm återfinns butiken med tre våningar: Fest och skämtartiklar, Allt för maskeraden och Dräktuthyrningen – maskeraddräkter av hög kvalitét för uthyrning.

Varmt välkommen till oss!

PS. Vill du veta mer? Spana in boken ”Glädjehuset” på http://buttericks.se/search.html?SEARCH=1&Search_Text=gl%E4djehuset